در این مقاله قصد داریم شما را با نحوه انتخاب رشته صحیح آشنا کنیم :
برای انتخاب رشته دو موضوع وجود دارد که ابتدا تفاوت دو موضوع را میگوییم و به یکی از آنها که عمومیت دارد میپردازیم:
موضوع اول: با رتبهای که داریم احتمال دارد کجا قبول شویم؟
موضوع دوم: چگونه انتخابهایمان را اولویتبندی کنیم؟
اما داوطلبان کنکور بیش از اندازه به موضوع اول میپردازند و همین توجه بیش از حد آنها به موضوع اول باعث میشود به آمار قبولی سالهای گذشته توجه کنند و به سمت رشتههایی سوق داده شوند که احتمال قبولی در آن بیشتر است نه رشتههایی که به آن علاقه دارند.
بنابراین پرداختن به موضوع اول به این جهت اهمیت ندارد که داوطلبان اجازهی انتخاب یکصدو پنجاه رشته شهر را دارند و کافی است با لیست برداری مناسب (که در ادامه به آن میپردازیم) آنها را به درستی مرتب کنید.
گام اول: لیستبرداری از رشتهشهرها
برای لیست برداری درست از رشته شهرها به سوالهای زیر به طور جداگانه پاسخ دهید:
- وضعیت خود را نسبت به هر یک از رشتهها مشخص کنید:
داوطلب برای خود مشخص میکند که کدام رشتهها قطعا در انتخابهای او هستند و کدام رشتهها قطعاً در انتخابهای او نیستند و نسبت به کدام رشتهها تردید دارد. مثلاً داوطلبی در رشته تجربی داروسازی و پرستاری و . . را در رشته های قطعی قرار میدهد، دامپزشکی و دندانپزشکی و … را حذف میکند و مشخص میکند که مثلا نسبت به رشتههای اتاق عمل و … تردید دارد. با این کار، از لیست بلندوبالای رشتهشهرها، قسمت بزرگی حذف خواهد شد. برای رشتههایی که تردید دارد، تحقیق میکند تا وضعیت نهایی آنها را مشخص کند و کار اصلی او با رشتههای قطعی است که باید به این رشتهها دو نمره بدهد نمرههایی از ۱ تا ۱۰
نمرهی قدرت رشته: به هر یک از رشتههای لیست قطعی خود، بر اساس میزان درآمد رشته و بازار کار آن نمرهی از ۱ تا ۱۰ بدهید؛ واضح است که هر چه رشته بازارکار و درآمد بهتری دارد، نمره بالاتری میگیرد.
نمرهی علاقه به رشته: به هر یک از رشتههای لیست قطعی خود، بر اساس میزان علاقه خود به آن رشته، نمرهی از ۱ تا ۱۰ بدهید.
- وضعیت خود را نسبت به انتخاب شهرها مشخص کنید:
با مشورت کردن با خانواده و سنجیدن شرایط خود، لیست شهرهایی که میتوانید انتخابهای خود داشته باشید را مشخص کنید. با این کار نیست تعداد بسیار زیادی از رشتهشهرها را از دفترچه حذف خواهید کرد.
نمرهی شهر: سپس برای هر یک از شهرها بر اساس اولویت خود، نمرهای از ۱ تا ۱۰ بدهید. برای تعین اولویتهای خود در لیست شهرها، به مسائلی چون بزرگی شهر مقصد، نزدیکی به وطن، هزینههای شهر مقصد، داشتن آشنا و اقوام در شهر مقصد و … توجه کنید و متناسب با این مسائل نمره را تخصیص دهید.
- نسبت خود را نسبت به نوع دانشگاهها مشخص کنید:
با مشورت کردن با خانواده و تحقیق نسبت به نوع دانشگاهها، وضعیت ماندن و یا حذف کردن انواع دانشگاهها را مشخص میکنید. روزانه، شبانه، پیام نور، غیرانتفاعی، آزاد و …
نمره نوع دانشگاه: مطمئناً امتیاز ۱۰ را به روزانه اختصاص میدهید و با توجه به اعتبار نوع دانشگاه و هزینههای آن به سایر انواع دانشگاهها نمره میدهید.
حالا میتوانید لیست اولیه رشتهشهرهای خود را از دفترچه استخراج کنید. به احتمال زیاد لیست شما کمتر از دویست رشتهشهر خواهد داشت بنابراین کار سختی برای حذف چند رشته از لیست نخواهید داشت و دشوارترین کار و مهمترین کار شما، مرتب کردن رشتهشهرها خواهد بود.
گام دوم: مرتب کردن رشتهها
برای استخراج رشته شهرها، یک جدول تهیه کنید که ستونهای آن به شرح زیر است:
کدرشته شهر/ نام رشته / نام دانشگاه (شهر) / نوع دانشگاه/ نمره قدرت رشته/ نمره علاقه به رشته / نمره شهر/ نمره نوع دانشگاه/نمره ویژه
نمره ویژه از ۱ تا ۱۰ برای درنظرگرفتن مسائلی است که در چهار نمره قبلی یک رشتهشهر درنظر گرفته نشده است. به عنوان مثال، وضعیت خوابگاه آن رشته شهر، قدرت دانشگاه نسبت به سایر دانشگاههای شهر یا سایر دانشگاههای همنوع و هر مسئلهی دیگر مربوط به رشتهشهر. نمره ویژهی پیشفرض هر یک از رشتهشهرها را ۵ درنظر بگیرید و بر اساس مسائلی که توضیح دادهشد نمره را کم یا زیاد کنید. به این معنی که نمره ویژهی رشتهشهری که ویژگی خاصی ندارد، ۵ است.
برای مرتب کردن رشته شهرها از این ۵۰ نمرهای که برای هر رشتهشهر منظور کردهاید کمک بگیرید. به این صورت که رشتهشهری که بیشترین نمره را کسب کرده در ابتدای لیست و رشتهشهری که کمترین نمره را کسب کرده در انتهای لیست قرار دهید. این کار به شما کمک میکند که برای اولویت بندی نهایی کارتان راحتتر شود.
گام سوم: نهایی کردن لیست
این نمرهها فقط به شما کمک میکند که لیست اولیه بهتر شود و به منزله حکم نهایی نیست و نظر نهایی خود را پس از مشورت با مشاوران و خانواده، به این صورت اعمال کنید:
مثلاً برای انتخاب بیستم خود از خود بپرسید:
آیا این رشتهشهر را به همهی ۱۳۰ رشتهشهر بعدی ترجیح میدهید؟
آیا شما همهی ۱۹ رشتهشهر قبلی را به این رشته شهر ترجیح میدهید؟
در این صورت لیست انتخاب رشته شما نهایی خواهد شد.
البته اگر رشتهشهرهای شما بیش از یکصدوپنجاه عدد بود، با توجه به نکات زیر، رشتهشهرهای اضافی را حذف کنید:
نکتهی اول: حداقل هفتاد رشتهشهر در لیست خود داشته باشید که قبولیهای سال گذشته در آن رشتهشهرها، رتبهای حدود رتبه شما در آن داشتهاند. پس از رشتههای بالاتر و رشتههای پایینتر خود حذف کنید.
نکتهی دوم: رشتهشهر هایی که بر اساس علاقه شما در اولویت پایینتر شما قرار دارند ولی نسبت به علاقه و استقبال عموم داوطلبان، اولویت بالاتری دارند را حذف کنید. مثلاً اگر به دلایلی برق شریف در لیست شما اولویت چهلم بود، میتوانید آن را از لیست حذف کنید.
نکته سوم: به رشتهشهرهایی که بوم شما هستند، سهمیه بیشتری بدهید. در لیست خود رشتهشهرهایی دارید که رشته آنها مشترک است و قدرت دانشگاهها معادلند، بنابراین، رشتهشهری را نگهدارید که بوم شماست.
واحد مشاوره موسسه علمی آینده سازان
🎓یادگیری برای زندگی بهتر با موسسه علمی آینده سازان